Sanal gerçeklik teknolojisi Virtual reality

Birimimiz vertigo hastalarını tedavi etmek için yenilikçi sanal gerçeklik teknolojisini kullanmaktadır.
Sanal gerçeklik teknolojisinin vertigo hastaları için iyileşme süresini azaltmaya yardımcı olabileceğine kanıtlanmıştır. Rehabilitasyon terapisi, hastaların dijital bir manzara ve sanal gerçeklik uygulamalarını kullanarak semptomları üzerinde kontrol sahibi olmalarını sağlar.
Vertigo, farklı somatosensoriyel, görsel ve vestibüler sistemler arasında bir uyumsuzluk olduğu durumdur. Bu durum gözün hareketini ve duyusunu kontrol etmeyi zorlaştırır. Sonuç olarak, hastalar genellikle görsel olarak zorlu ortamlarla ( denge kabiliyeti gereken ) baş edemezler. Hastaların görsel zorluklara uyum sağlaması gerekir. Bazı iş kollarında bu durumlar çok önem arz eder. İtfaye, inşaat işlerinde çalışanlar, denge kabiliyetinin gerekli olduğu iş kolları gibi.
Nüfusun yaşlanması ve yaşam kalitesini iyileştirmeye ilgi ile kulak burun ve boğaz alanındaki baş dönmesine odaklanma artmıştır. Bilimsel bir çalışma, yetişkinlerin% 21.7'sinin baş dönmesi yaşadığını ve baş dönmesinin düşmeler için önemli bir risk faktörü olduğunu bulmuştur Gelecekte nüfus yaşlanması ile baş dönmesi tanı ve tedavisi daha önemli hale gelecektir.(1)
Vestibüler rehabilitasyon, egzersiz yoluyla vestibüler sistemin açıklarını telafi etmeyi teşvik, duyusal girdinin değiştirilmesini, hareketin veya postür ve hareket stabilitesini arttıran, düşme riskini azaltan vertigoyla ilişkili kaygı ve depresyonu düzenlenmesi, baş dönmesine neden olan durumun değiştirilmesini sağlayan bir tedavidir. Yakın zamanda geliştirilen kişiye özel vestibüler rehabilitasyon tedavisi, hastanın semptomlarına ve koşullarına bağlı olarak çeşitli egzersizleri birleştirerek tedavi sağlar.
Sanal gerçeklik (VR), insanlar ve bilgisayarlar arasında, gerçek zamanlı simülasyon ve görme, işitme, dokunma, koku ve tat gibi çeşitli duyusal kanallar aracılığıyla etkileşimi içeren bir arabirimdir. VR kullanımının kapsamı çok değişkendir ve son çalışmalar anatomi, üç boyutlu hasta modelleme, sanal cerrahi ve rehabilitasyon dahil olmak üzere tıp alanında VR teknolojilerini uygulamıştır. VR teknolojilerini kullanan rehabilitasyon sistemleri yakın zamanda araştırılmış ve geliştirilmiştir. Ayrıca, hastaları sürekli olarak rehabilitasyona motive etmek için oyunlar gibi içerikler uygulayarak ve tedaviyi zevkli ve ilgi çekici hale getirerek tedaviye katkısını artırtmıştır. Halen rehabilitasyon ile VR'yi birleştiren çalışmalar devam etmektedir.
Vestibüler rehabilitasyonun etkinliğini artırmak için VR kullanımı üzerine çalışmalar yapılmıştır. Daha önce bir denge rehabilitasyon ünitesi, kuvvet platformu ve Nintendo Wii Fit kullanılıyordu, ancak son zamanlarda kafaya monte ekranı (HMD) kullanan sürükleyici ekipman geliştirildi. Rosiak ve diğ. göz izleyicileri ve HMD ile birleştirilmiş VR cihazının vestibüler rehabilitasyon sağlarken hedefe yönelik dikkati ve beyin ağlarının aktivasyonunu geliştirebileceğini göstermiştir.
Bu VR cihazları, geleneksel ekipmanların aksine, eğlenceli, konsantrasyonu artıran ve hastanın sürekli tedavisini sağlayan olan oyunlar kullanır. Ayrıca, birden fazla duyu aynı anda uyarmak rehabilitasyonun etkinliğini artırabilmektedir ve görsel vertigo hastalarının tedavisinde yardımcı olmaktadır.
Virtual Reality for Vestibular Rehabilitation, Jae-Jun Song /Clin Exp Otorhinolaryngol. 2019 Nov; 12(4): 329–330. Published online 2019 Oct 2. doi: 10.21053/ceo.2019.00983 PMCID: PMC6787470 PMID: 31575103
1. Chang J, Hwang SY, Park SK, Kim JH, Kim HJ, Chae SW, et al. Prevalence of dizziness and associated factors in South Korea: a cross-sectional survey from 2010 to 2012. J Epidemiol. 2018 Apr;28(4):176–84.
2. Rosiak O, Krajewski K, Woszczak M, Jozefowicz-Korczynska M. Evaluation of the effectiveness of a Virtual Reality-based exercise program for Unilateral Peripheral Vestibular Deficit. J Vestib Res. 2018;28(5-6):409–15.
3. Micarelli A, Viziano A, Micarelli B, Augimeri I, Alessandrini M. Vestibular rehabilitation in older adults with and without mild cognitive impairment: effects of virtual reality using a head-mounted display. Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:246–56.
4. Park JH, Jeon HJ, Lim EC, Koo JW, Lee HJ, Kim HJ, et al. Feasibility of eye tracking assisted vestibular rehabilitation strategy using immersive virtual reality. Clin ExpOtorhinolaryngol. 2019 Nov;12(4):376–84.
* Bilgi amaçlıdır ve Her hakkı saklı olup, Op.Dr. A. Ahmet Şirin'e aittir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.